Hjälten med tusen ansikten

Joseph Campbells klassiska studie Hjälten med tusen ansikten (1949) skildrar den mytologiske hjältens äventyrliga resa och frilägger det standardmönster som återfinns i myter från alla tider och kulturer. Äventyret består av tre faser: avfärd, invigning och återkomst.

Campbell illustrerar sitt hjälteschema med otaliga mytiska exempel från världens alla hörn med både manliga hjältar (Theseus, Osiris, Siegfried, Väinämöinen) och kvinnliga (Inanna, Psyche, prinsessan Budur).

Med stöd hos Freud och Jung visar Campbell att den mytologiske hjältens äventyr korresponderar med människors undermedvetna och våra drömmar. Campbells stora gåva till sin läsekrets är nämligen att myterna är i högsta grad levande och aktuella för oss än i dag.

Hjälten med tusen ansikten är en av 1900-talets viktigaste böcker och Campbells mest inflytelserika verk. Den tog myterna ut ur arkiven och placerade dem mitt i den moderna människans sökande efter sin identitet.

Sin kanske största betydelse har boken haft för en hel generation författare, poeter, konstnärer, kompositörer och filmregissörer som uttryckt sin stora beundran för dess inspirerande kreativa kraft, däribland George Lucas, James Cameron, Richard Adams, Jim Morrison, Robert Bly och Martha Graham. Populära berättelser som Star Wars, Avatar, Matrix och Den långa flykten är moderna exempel på verk som inspirerats av Joseph Campbells bok.

»Hjälten med tusen ansikten upphör aldrig att fascinera och inspirera mig.
Joseph Campbell visar att vi alla är förenade av ett grundläggande behov
av att höra berättelser och att förstå oss själva. Som bok är den fantastisk
att läsa; som insikt i människans villkor är den en uppenbarelse.
«
– George Lucas, filmregissör och skaparen av Star Wars

 

Joseph Campbell
Hjälten med tusen ansikten
Originalets titel: The Hero With a Thousand Faces (1949)

Översättning: Lars Göran Larsson & Björn Wahlberg
Redigering & faktagranskning: Björn Wahlberg
Korrekturläsning: Claes Josefsson
Inledning: Björn Wahlberg

Grafisk form: Björn Wahlberg
Typsnitt: Indigo Antiqua
Tryck & bind: Livonia Print, Riga

ISBN 978-91-86395-01-8
Rikt illustrerad med bilder i svartvitt
Inbunden bok på 496 sidor
Utgivningsdatum: 25 maj 2011 (utkommen)

Lämna ett svar