Hjältemyter på SF-bokhandeln 9 november


Joseph Campbells
klassiska studie Hjälten med tusen ansikten (1949) är en av 1900-talets viktigaste böcker. I sin bok skildrar Campbell den mytologiske hjältens äventyrliga resa och frilägger det standardmönster som återfinns i myter från alla tider och kulturer: från Theseus, Osiris och Odysseus till Innana, Psyche och Siegfried.

Sin kanske största betydelse har boken haft för en hel generation konstnärer som uttryckt sin stora beundran för dess inspirerande kreativa kraft, däribland filmregissörer som George Lucas, Steven Spielberg, James Cameron, Peter Jackson och författare som Richard Adams. Populära äventyr som Star Wars, Avatar, Matrix och Den långa flykten är några moderna exempel på verk som inspirerats av Campbells bok. Till den långa raden kan vi nu lägga Steven Spielbergs film Tintins äventyr: Enhörningens hemlighet, baserad på Hergés berömda serie, som också följer det traditionella hjälteschemat som Campbell skisserade.

Förläggaren och översättaren Björn Wahlberg, tillika Tintinkännare, kommer att berätta om mytforskaren Joseph Campbell (1904–1987) och om hjältemyten i klassiska verk och inom populärkulturen. Ingen föranmälan behövs. Fritt inträde. Varmt välkomna!

Tid: onsdag 9 november kl. 19.00
Plats: SF-bokhandeln, Västerlånggatan 48, Stockholm

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar